Du kan nu betala via Klarna, Swish och Bank överföring, läs mer här!
Ringvägen 89 B
08-640 30 40
Info@ringensbilskola.se
Måndag - Torsdag 10:00-17:00 (körtider 06:45-17:50)

Om körkort

Om körkort – allt du behöver veta innan du börjar

Att ta körkort kan kännas som en lång resa. Det är många delmoment som ska klaras av och det kan kosta en del att ta sig hela vägen in i mål. Genom att planera din övningskörning och kombinera körlektioner med simulatorlektioner kan du på ett mer effektivt sätt nå fram till körkortet, utan att det behöver kosta en förmögenhet. Läs mer om körkort här – innan du startar din körkortsutbildning.

När du ska ta körkort kan det vara svårt att få en bra överblick på allt du behöver veta. Bland annat är detta på grund av spridd information och att ansvaret för körkortsfrågor delas mellan Transportstyrelsen och Trafikverket. Men det viktigaste du behöver veta om körkort är följande:

Hälsointyg och körkortstillstånd

För att påbörja din väg mot körkortet krävs först och främst ett körkortstillstånd. Detta ansöker du om hos Transportstyrelsen. I din ansökan bifogar du ett hälsointyg med ett nytaget syntest, du kan boka en tid för syntest hos oss på Ringens Bilskola. När alla relevanta handlingar är inskickade får du körkortstillståndet hemskickat. Det är giltigt i fem år.

Handledare och övningskörning

För att få övningsköra privat krävs att både du som ska köra och din handledare går en introduktionsutbildning. Det går att boka online här hos oss på Ringens Bilskola. Den som ansöker om handledarskap ska ha fyllt 24 år och ha haft körkort i minst 5 år under de senaste 10 åren. Handledarbeviset som skickas hem till dig från Transportstyrelsen ska alltid vara med när du övningskör.

Kombinera övningskörning med lektioner

Ett råd från oss är att kombinera privat övningskörning med körlektioner med trafiklärare och lektioner i körsimulator. Det gör att du fyller igen de kunskapsluckor som en privat handledare inte kan lära ut i trafiken, något som gör dig bättre förberedd när det är dags för förarprov.

Teori, riskutbildning och förarprov

Se till att börja studera teori så tidigt som möjligt i din körkortsutbildning. Det gör att du lär dig trafikens regler och förstår hur du ska agera när du är ute och övningskör. Genom att gå en teorikurs hos oss samt köpa teoripaket med böcker, datorprov och häften kan du kickstarta inlärningen och sedan använda dig av kunskaperna i trafiken.

Riskutbildningen – risketta och halkbana

Riskutbildningen är uppdelad i två delar. Den första delen heter riskettan och handlar bland annat om hur droger, alkohol, trötthet och distraktioner påverkar oss i trafiken. Du kan boka riskettan online hos oss på Ringens Bilskola. Den andra delen i riskutbildning kallas för halkkörning, då får du pröva hur det känns att köra på en hal väg. Riskutbildningen är bäst att göra i slutet av körkortsutbildningen, då du verkligen vet hur du ska manövrera bilen.

Förarprovets två avsnitt

Förarprovet är även det uppdelat i två delar. Kunskapsprovet handlar om din kunskap gällande trafikens regler, vägmärken, miljö och fordonets egenskaper. Den andra delen är körprovet, då är det du som kör i trafiken och dina körkunskaper som testas och bedöms.

Om du inte godkänns på proven är vårt råd att du tränar på de moment du misslyckades med och läser på om det du inte riktigt förstått. Detta innan du bokar en ny uppkörning. Om du är ordentligt förberedd ökar chansen att du lyckas på första försöket, det sparar dig både tid och pengar.

Lycka till med ditt körkort!

Kom igång idag

Klicka här för att boka en prova-på-lektion online för endast 400 kr!

BOKA NU